Mac

Подробно за пигментите и MAC Vanilla pigment

By Pandasmakeup - 11:43

Здравейте!
Нещо ми се пише тази вечер, иска ми се по-често да ме осенява вдъхновението.

Преди да започнем, разбирайте преди евентуално да съм ви отегчила, искам да обявя на всички, че вече може да ме последвате и в Instagram
Сигурно съм последния човек на тази планета, очевидно пещерен, който неглижира до такава степен инстаграм акаунта си. Но вече реших, че няма да я бъде тая и достатъчно съм отлагала, та там ще може да виждате част от новите ми придобивки, част от клиентите ми и сигурно разни части от деня ми, кой знае ... все пак е модерно да се знае какво сме яли, пили и с кого сме се веселили. Ех, времена, ех нрави, о свидни технологии ...

Може да ме последвате на https://www.instagram.com/pandasmakeup/ .

 Да ви кажа, пишеше ми се, ама ми се пише за нещо вълнуващо, т.е. за нещо което мен ме вълнува де, но съм сигурна, че моите вълнения не се различават твърде от вашите. 
Иначе за какво ще сме се събрали тук ...

Затова темата е свързана с любим мой продукт - пигменти
Всъщност любим продукт стана едва след като започнах по-сериозно да се занимавам с грим, до преди това откровено се ужасявах от тях и даже не съм сигурна дали знаех точно за какво служат.
Реших да посветя пост с няколко думи за един пигмент, първо, защото е много известен, хвален, обичан и второ, за да имам възможност да кажа и няколко думи (не точно няколко) относно това, как аз самата боравя с пигментите. 

Пигментите по правило са прахообразни, но могат да се намерят и в пресован вариант. 
Аз лично нямам пресовани - обаче е твърде вероятно с тях работата да е доста по-лесна.
Прахообразните обаче са си предизвикателство, защото са летливи, прашливи и с висок риск от разсипване. Последното много боли, ако цената му е 45 лв, каквато е на тези от MAC.

Мина известно време преди да открия начин за нанасяне, който сработва добре при мен - в началото сменях четки, мокрех ги, после ги сушах, мажех с пръсти ... 



Не съм ползвала матови пигменти, а само перлени и блестящи - т.е. прилагам ги най-вече в центъра на клепача или пък на целия подвижен клепач в зависимост от визията, която се гони.

Всъщност повечето от вас вероятно знаят, че козметичните пигменти сами по себе си не са продукт, който може да се прилагат единствено върху очите. 
Биха могли да се ползват и върху устните, кожата, в лака за нокти ... често се прилагат като хайлайтъри например.


Ако и вие като мен сте се чудили каква е разликата между пигмент и сянка, значи няма да е зле да отбележа, че цветовете, които се постигат с пигментите са много по-интензивни, наситени, блестящи ... 
Разбира се, не при всички пигменти важат тези правила. В зависимост от качеството и предназначението си, могат да бъдат и по-малко покривни и не толкова блестящи. Има такива с метален или перлен финиш, изцяло матови, матови с блестящи частици и изобщо ... готина работа са си. 

Между другото мога съвсем смело да кажа, че има и нормални пресовани сенки с такива убийствени цветове и покривност, на които сума пигменти биха завидели или пък резултатите съвсем спокойно конкурират тези, постигнати с пигментите.

Най-важното нещо, което не трябва да забравяте в случай, че решите да използвате пигменти е, че трябва да им осигурите някаква повече или по-малко лепнеща база, за която да се хванат. 
Има такива, които се мажат задоволително добре и без лепкаво, дори без каквато и да е база отдолу, MAC Vanilla е един от тях, но интензитета на цвета е съвсем различен. 

За пигменти съм открила перфектен помощник в лицето на Sephora и тяхната база-лепило. Споменавам я в ето ТАЗИ публикация за нови придобивки. 

За мен е перфектният хибрид между база за сенки и лепило за глитър - става лепкава, прахообразните продукти залепват чудесно, а финишът е супер интензивен. 
Слагам по малко, винаги с пръст и разнасям с потупващи движения. Изобщо не е нужно да напластявате, а за максимата, че в грима малкото е повече, бъдете сигурни, че е дяволски вярна.

Относно самото нанасяне на пигмента - ползвам винаги плоска четка, като напоследък любими са ми тези за устни на H&M (от които имам 3, представете си колко ги обичам) и които са от изкуствен косъм. Не ги мокря, защото има огромен риск да прекаля с водата и тогава върху клепача стават едни петна, едно мазало, направо ми е абсурдна тази техника.
Ако изобщо ще има някакво навлажняване, то трябва да е супер фино и премерено, та не ми се занимава. 

За да прилепя пигмента по косъмчетата на четката, първо взимам малко количество от бурканчето, след което притискам четката в капачката.
И за да не се посипе лицето с пигмент, надграждам наистина малко по малко - най-добре е да наклоните глава назад, доколкото е възможно.
Нанасящите движения са потупващи и с лек натиск, за да се слепи праха с базата отдолу.

MAC Vanilla - втори от дясно на ляво
Ако използвам пигмента за акцент в центъра на клепача, много леко и внимателно издърпвам крайщата, като се опитвам леко да прелея с другите цветове. Но наистина много внимателно, за да не станат целите матови сенки в пигмент или целия пигмент в матови сенки.
Обикновено всъщност се случва първото, а най-трудни са пигментите, които съдържат брокатени частици - супер летливи, често се ръсят по лицето и все ходят там, където хич не трябва. Защото ние искаме да ги сложим и да си блестят на едно конкретно място, а не на цялото око/лице/блуза все пак.

Има и много пигменти, които дори и нанесени правилно, просто не стават както трябва - получават се петна или пък са прекалено едри и не залепват добре, или пък толкова се ръсят, че е почти невъзможно да се гримирате без да получите два-три нервни припадъка.
Имам няколко такива на Инглот и ей така си седят - красиви и непристъпни.

И няколко думи за Vanilla на MAC.
Божествено разнасящ се пигмент, много е тривиален израза, че се маже като  масло, но ще го използвам. Цветът е въпрос на вкус - аз познавам хора, които не го харесват чак толкова. Някак не се наемам да го определя, има златисти нотки, ванилови, бели ... 
Но не може да му се отрече, че е специфичен, сам по себе си уникален и застава различно красиво на различния цвят кожа. При някои жълтее повече, при други изглежда по-бял.
Освен това, като че ли има свойството да приема оттенъка на другите цветове на клепача. 

Супер фин и много наситен продукт.
Разфасовката е гигантска, икономичността твърде голяма, а цената е 45 лв. Преспокойно може да го разделите с още двама човека.
Понякога го прилагам за хайалайт в началото на окото, но по мое мнение седи добре там, само ако кожата ви е по-тъмна. 
За хайлайт на скулите рядко го ползвам, защото не ми е удобен в това малко шишенце и прахообразна форма. 
Ще сложа и снимки на няколко грима, в които съм включвала пигмента, за да добиете по-пълна представа. 

Общо взето това се сещам да кажа по темата, без да става (още по-)досадно дълго.
Не забравяйте, че това са моите лични способи и впечатления, така че ако сте открили други начини или сте на по-различно мнение, ще се радвам да разбера :)




------------------------------------
*Последвайте ме във FACEBOOKабонирайте за публикациите ми в BLOGLOVINразгледайте страницата ми за ПРОФЕСИОНАЛЕН ГРИМ или ме последвайте Instagram.

  • Share:

You Might Also Like

2 коментара

  1. Изглежда страхотно, време е да му дам шанс, аз май съм от онези, при които жълтее, а не розовее както на твоите снимки :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, защо не опиташ да го сложиш върху по-розовееща база, например някои от сенките Калър Тату? Или пък да съчетаеш с някакви ливаеещи или розови матови сенки, за да провериш дали ще се промени оттенъка :)))

      Изтриване

Ще се радвам, ако пожелаете да споделите Вашето мнение с мен !!! :)