Истините за професионалния грим

By Pandasmakeup - 6:17

Ама каква чудовищно дълга статия съм ви подготвила, ако знаетеее ... 😁😁 Ум ще ви зайдееее. 

Надминала съм себе си.
Затова разрешавам да четете което и както ви е кеф.

Тук споделям моите истини за професионалния грим - такива, каквито съм си ги мислила, разсъждавала, обсъждала, преживявала, затвърждавала.

Може някои неща да ви се сторят смешни или пък, ако ви се сторят твърде елементарни и подразбиращи се, да се зачудите защо изобщо съм ги написала, но повярвайте.
Няма нито един случаен ред.

Ще прочетете и личните ми съвети за всички въпроси, които засягам.

Ето и съдържание по ред на номерата, само тридесет и една точки:

*Водоустойчиви продукти - мит или ... ?!
*Мазна кожа - има ли спасение;
*Ще издържи ли гримът ми и колко;
*Козметика - за MAC, Huda, Kylie и още нещо;
*Истините за гримирането "на адрес";
*Защо на грим се ходи без грим;
*Сълзящи очи и грим;
*Що е то "пробен грим" и има ли почва у нас;
*Работно време
*"искам нещо по-леко" и защо това нищо не ми говори;
*"направи ме както решиш" и защо не се радвам да го чуя;
*"не знам какво искам". Meaning;
*по темата "искам набързо една очна с червено червило";
*Опушен грим;
*Как се гримират гримьорите;
*Професионален грим и "не се харесах". Възможни причини;
*Гримове от Инстаграм. Какво да очакваме от професионалният грим;
*Порцелановите кожи от снимките. Постижими ли са;
*Косми. Ще ги скрие ли грима;
*Контуриране. Ножица. Скалпел;
*Колко по-рано трябва да се запише час за грим;
*Първо прическата или първо грима;
*Бръчки, фини линии и грим. Истините;
*Грим и разновидности. Какво със сигурност не знаете;
*Откровено за цените;
*Добър и лош гримьор. Как да ги познаем;
*Изкуствени мигло. ЗА и Против;
*Колко време отнема направата на един грим;
*Фризьор+гримьор at the same time;
*Физиологични особености и защо не може всичко на всеки;
*Искрено и лично с гримьора;



Водоустойчиви продукти - мит или ??!

Много хора очакват, че когато гримът им бъде направен от професионален гримьор, то той ще бъде нещо средно между татуировка и жигосване.
Ще могат да си пипат лицата, да плачат, да ядат както и каквото пожелаят, да се потят, да изхвърлят себум с обема на Атлантика, но този грим ще бъде със свежестта на току що напъпила майска роза all the time.
Най-малкото, защото пари са дадени (все пак), а и нали това му е работата на гримьора.

Тук е мястото да се отбележи, че има сериозна разлика между понятията "водоустойчиви" (каквито вероятно са спиралата, очната ви линия и дай Боже фон дьо тен-а) и едва ли не "водни" (каквито вероятно очаквате да са спиралата, очната ви линия и дай Боже фон дьо тен-а).
Макар второто да си е изцяло разговорно и на практика по-скоро несъществуващо понятие, което използваме, когато се питаме "воден ли ти е часовникът".

Та когато нещо е устойчиво на вода, то си има своите различни степени на устойчивост - устоява на леки пръски, на силни пръски, на скок в хотелски басейн, на гмуркане в средата на океан или пък можем да вземем душ с него.

В този смисъл - моля ви, не скачайте в басейн с мисълта, че продуктите нанесени на лицето ви са водоустойчиви. Позволено е да се просълзите от умиление на сватба, да си поплачете с по две сълзи от всяко око, ако скъсате любимата си гривна, да ви понапръска дъжда, докато тичате към колата, но не и да танцувате под него, а късането с гаджето оставете за следващия ден.

Да, възможно е гримът да е толкова добре направен, а продуктите толкова добре подбрани, че да издържат доста прилично повечето набези, но моят съвет винаги би бил - рискувайте възможно най-малко.

Също така не забравяйте, че добрата грижа е от водещо значение за опазване на какъвто и да било грим - никакво мазане с мокри кърпи, залъскване със салфетки или търкане с ръце не бива да ви идва на ум. Каквото и да се случи, поправете го с деликатно потупване/попиване със суха кърпичка на едни места и с клечки за грим/уши на други.



Мазна кожа - има ли спасение?

Тук очакванията много често се припокриват с тези за водоустойчивостта. С една дума - големи са.

Каква е истината за мазната кожа пречупена през личната ми призма не само на гримьор, а и на горд притежател.

Опитвала съм страшно много бази за мазна кожа, обещаващи какви ли не чудеса, хвалени от кого ли не, струващи колко ли не.

Ако още не го знаете, от мен да го знаете - ако имате силно омазняваща се кожа/Т-зона, най-доброто, което можете да направите за себе си е да подберете възможно най-малък брой продукти, с възможно най-лек състав и консистенция. Колкото повече "задушавате" една мазна кожа, толкова повече тя ще се опитва да се освободи чрез произвеждане дори на по-голямо количество себум.

Почиствайте добре, внимателно подбирайте бялата си козметика и отбягвайте такава за  проблемна кожа - обикновено пресушава зверски и резултатът е още по-обилно омазняване като защитна реакция. Същото важи за ползване на различни спиртове/алкохоли и продукти, които ги съдържат (и за които всъщност ставаше въпрос и по-горе).

Та да не се отплесвам, но много важно - продуктите, които полагате на лицето си трябва да работят добре в симбиоза.
И най-добрият фон дьо тен може да бъде провален от лошата база  и обратното.

Как да стане това? Ами трудно.

С много проби/грешки, защото другата добра новина (за мен особено) е, че мазна с мазна кожа не си приличат.
Има силно произвеждащи себум, с големи пори, които "хвърлят" нанесените продукти за отрицателно време.
Има такива, които са мазни, но и толкова дехидратирани, че "изяждат" всичко, което им се поднесе за рекордно кратко време.
Има смесени кожи с нормално омазняване, което е напълно възможно да се сложи под контрол за напълно задоволителен период от време.
И така нататък.
И така нататък.

И тук идва големият въпрос - ще успее ли, аджаба, професионалният гримьор да разбере точно от какво имам нужда, за да постигне максимално добър резултат?

Макар с времето и редовната практика, окото на гримьора да става все по-набито, от първостепенно значение е вие сами да познавате себе си и да споделите как се държи кожата ви в различни ситуации. Както и да отговорите максимално точно на въпросите, които той АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да ви зададе.

За съжаление, колкото и странно да звучи за някои, има доста хора, които не познават типа на кожата си и е напълно възможно да твърдят, че имат суха, а всъщност да е смесена например.

Най - често това са хора, които не се гримират, не обръщат особено внимание на бялата си  козметика или въобще не ползват такава.

Ако не знаете каква е вашата кожа, най-добрият отговор е следният: "не знам".
Защото рискувате основата ви да бъде построена с напълно неподходящи продукти и в крайна сметка да се окаже пълна катастрофа.

С правилните въпроси и малко по-точен поглед е много по-вероятно един добър гримьор да успее да подбере подходящото за вас, щом е наясно, че не сте ориентирани. Но не и ако уверено е въведен в заблуждение.

Има един безумно важен фактор, определящ отделянето на себум и не, не става дума за топлото време, а за стресът.
Когато напрежението взима връх, това моменталически се отразява на състоянието на кожата в много аспекти, включително и в този.
И изобщо не визирам само отрицателните емоции.

Силното вълнение при важни поводи (при каквито обикновено се търси помощ от професионален гримьор), неочаквана ситуация, напрегнато очакване, дълго пътуване и ред други неща могат да направят от  нормално омазняващата се Т-зона мазно чудовище, което ще ви гледа с нежност от всяка не-дай-си-Боже-но-най-вероятно-професионална снимка, на която не й се е паднало честта да бъде сред онези там обработените кадри.

Така че мазната кожа трябва да бъде държана под контрол през цялото време и да не се разчита само на това, че сте били на професионален грим.
Най-добрите варианти са матиращите листчета или лека прозрачна матираща пудра. А при много силно омазняване - матираща пудра с цвят (вашият). Тъй като по правило себума размива, размества, разтваря, разяжда продуктите по лицето, със сигурност по някое време ще имате нужда от нещо по-покривно.


Ще издържи ли гримът ми и колко?



По едно време сериозно обмислях да залепя в студиото есе по повод на този най-най-задаван въпрос в скромната ми гримьорска практика и много се радвам, че най-накрая все пак ще се изкажа някъде и писмено.

Естествено, на всички е ясно, че няма как да има еднозначен отговор, особено ако сте прочели всичко изписано по-горе. Много ми се иска всеки път, в който ми се налага да отговарям (разбирайте всеки път), да мога да крещя в захлас ДА, ДА, ДА, ЩЕ ИЗДЪРЖИ ПЕРФЕКТНО, ГАРАНТИРАМ, ОБЕЩАВАМ!!

Но кажете ми, кой би могъл да ви обещае подобно нещо? Кой би могъл да гарантира, че е подбрал на 1000% правилните продукти, при положение, че най-вероятно ви вижда за пръв път? Кой би могъл да гарантира, че няма да се пипате, търкате, подпирате, мокрите, почесвате, потите до безкрай?
Много съжалявам, но няма да съм аз.

Това, което най-отговорно мога да обещая е, че ще дам най-доброто от себе си, познанията си и продуктите си, за да издържи максимално грима на всяка дама, която седне на моят стол.
Всъщност и това е, към което се стремя абсолютно всеки път без значение дали грима ще се прави от сутринта за вечерта или от сега за след малко.

Никога не се дистанцирам от резултатите си, не ме разбирайте погрешно, затова и "гримьор" е професия - има си специфики, трябва си набито око, знания, умения, развитие.

Но и гримьорът е този, който трябва да обясни на клиента, че професионален грим не е в никакъв случай синоним нито на много грим (като че по подразбиране да сте омазани от глава до пети), нито на бетон, вдълбан в лицето.

Другото, което дамите сравнително често правят (и което потвърждава моята теория за тяхната теория за професионалния грим) е да не предвиждат поддържащи средства - червило, гланц, пудра, черен молив, клечки, сухи кърпички и т.н.

Аз лично, при нужда и желание на дамата винаги давам червило на клечка, матиращи листчета и козметични клечки - смятам, че това е жест на грижа и внимание, но във времена, подвластни толкова силно на течното матово червило, сами разбирате, че мисията отчасти се затруднява.

Така че, ако трябва да обобщя, бих казала, че издръжливостта на един грим е корелация между правилно подбрани, качествени продукти, правилното им нанасяне, правилна поддръжка във времето, в което го носите и малко късмет всички останали фактори да са с вас 😉



Козметика. Е ли или НЕ е MAC най-важното, за което да гледате, когато пристъпите прага на студио за грим?

Мили дами, много е хубаво и е изключително важно да се интересувате какво и как слагат на лицето ви. Но има едно НО.

Аз съм от хората, за които козметиката  и грима са страст - от онази, за която всеки си мечтае да открие вътре в себе си, от онази, за която казват, че ако я вършиш, няма да работиш и ден в живота си (макар че мога да поспоря за последното).

Купувала съм и продължавам да купувам купища скъпи, средно скъпи, много скъпи и много евтини продукти.

И да ... MAC е марка, Huda Beauty е марка, Kylie Cosmetics също. Това са "модерните" марки, желаните, "силните" в Instagram и в YouTube, с които всеки иска да бъде гримиран.
Казвам имената съвсем напосоки.

Но много, много ме е яд, когато някой ми се обади да ме пита дали "работя с MAC", дали имам "най-новата палитра на Kylie Jenner" и ред, ред други подобни.

Понякога дори не знам какво да отговоря, чудя се, ако имам 5 пудри и 6 фон дьо тен-а, брои ли се, че работя с MAC или трябва всичко да ми е на MAC или колко бройки трябват, за да съм запълнила минимума??!

Там е работата, че продуктите са ... да речем половината от работата на гримьора. Това си е една доста сериозна част.
Но мислите ли, че палитрите на Kylie гримират сами? Или пък мислите ли, че Huda/MAC/MUFA/Channel е най-великата марка на земята и всички продукти, които бълва са също толкова велики?

И най-вече ... мислите ли, че всеки един "гримьор" не може да си ги поръча от Алиекспрес и да причини безброй потенциални страдания и алергии на безброй хора, държащи да бъдат гримирани с МАК?
И същите тези хора няма да могат да направят и минимална разлика, защото просто не разбират нищо от тия работи, а не им е и работа в крайна сметка.

Моят съвет е да подбирате много, ама много внимателно професионалистите, на които се доверявате. И нека дръпнем MAC и Huda Beauty малко по-назад в класацията на критериите.

Погледнете работата на този човек, харесва ли си? Влезте в социалните му канали, какво виждате там? Дайте ухо на отзивите на клиентите му, проучете го, хвърлете око на развитието му във времето. Ако желаете обадете се/пишете и попитайте с каква козметика работи, как ви звучи, отношението допада ли ви?

Пиша ги тези неща, защото повярвайте, изобщо не е все едно на кого поверявате косата, зъбите, лицето, ноктите си и така нататък. Та вие давате ли си сметка, че когато избирате гримьор, вие директно поверявате здравето си в ръцете на този човек?

И ако някой ден трябва да изберете МАК от Алиекспрес или Голдън Роуз, изберете Голдън Роуз без изобщо, ама изобщо да се замисляте.

Добрият гримьор има всякаква козметика в куфара си. Мога да ви го гарантирам.
Защото добрият гримьор ясно осъзнава, че една марка никога не може да е достатъчна за да задоволи нуждите на всеки един от неговите клиенти.
Добрият гримьор експериментира. Взема най-доброто, което успява да открие от всички светове, тества го, преценява го и едва тогава си позволява да го използва върху вас.

Разбира се, вие няма как да знаете тези неща предварително, но най-важното, което трябва да запомните е, че работи/не работи с MAC/Essence не е равно на работи/не работи качествено.

Лично аз имам любими неща от дрогериини марки, които съм преценила, че мога без проблем използвам и в професионалното гримиране - някои дори по-добри от подобни във високия или в професионалния клас козметика.
И обратното - скъпи продукти от висок клас, които смятам за пълни боклуци.

Така че най-доброто, което можете да направите е, да внимавате на кого се доверявате, но когато се доверите, да оставите този, когото сте избрали да прецени кое е най-доброто за вас - Mac или ...?


*PS - и тук изобщо не става въпрос за тези, които ще извадят личния си несесер и ще ви гримират с Avon и Flormar. Надявам се схванахте мисълта ми.


Истините за гримирането"на адрес" 

Не знам защо, но цари някакъв неписан закон ли, правило ли, че гримьорите нямат проблем да работят по хорските домовете и че даже си умират да хойкат из къщя и апартаменти.
А пък гримирането направо си се приема като мобилна услуга.
Грешка.

Гримирането извън студиото е един своеобразен кошмар.

По-долу ще обясня защо не е добре за клиента да бъде гримиран извън отреденото за целта място и защо гримьорите са в правото си да таксуват по съвсем различен начин подобна услуга, или пък директно да откажат.

За гримьора:
На първо място имаме опаковане и разопаковане на куфар, което при мен отнема средно около 40 минути "еднопосочно", така че общо става около 80 минути.
Защо толкова много - ами защото всичките ми продукти са пръснати по всевъзможни места - рафтове, чекмеджета, кутийки, шкафченца. Трябва да предвидя много внимателно какво ще нося, защото е ясно, че няма как да взема всичко. Т.е. на вас може да не ви е ясно, но арсеналът е огромен.

После трябва да проверя още 5 пъти, дали не съм забравила нещо жизнено важно, като например базата за сенки.
След като свърша, трябва да се върна веднага, да почистя всичко и да го върна по местата.

На второ място имаме път - ако адресът е в краен квартал, трябва да сложа поне 30-40 минути на посока, включая лутане и паркиране в случай, че съм с личен автомобил.
На трето място имаме изключително висок риск от чупене на доста скъпи консумативи.
На четвърто място общата загуба на време е огромна. Мога да гримирам 3-4 човека в студиото за това време, което ще трябва да отделя, за да гримирам един човек в дома му.

На пето място идват невероятните условия за работа в дома на клиента - нисък стол, лоша светлина, липса на място за удобно разполагане на козметиката, липса на всякаква тишина и спокойствие.

На шесто и изобщо не на последно място, сериозен стрес, който се създава в гримьора - не знае къде отива, в каква къща влиза, често става свидетел на невероятни семейни скандали и разправии, постоянен риск някой да го бутне при всички опити за заобикаляне, надничане, снимане.

Като следствие имаме болки в кръста, в очите, в главата и порядъчно събрани нерви.
Клиентите, гримирани в домовете си по правило постоянно говорят, стават, местят се, правят мимики и се суетят. От което следва какво? Драстично увеличаване на времето за направа на грима. Или пък още по-лошото - откровено лош грим.

За клиента:

Първото, което печели клиента е един стресиран гримьор, който се чуди как и на колко да се сгъне, как и къде да си сложи нещата, за да са удобни или пък къде-по-дяволите-съм-заврял/а-мицеларната-вода?!?!?!

Второто, което печели е да бъде гримиран под съмнителни светлини и светлосенки, облян в пурпурно отражение на изгрев примесен с лила от пердетата или пък защо не, на мъждукаща 3-ватова крушка.

Вие може да си мислите, че имате прекрасни условия за гримиране, но това далеч да не е така. Светлината е от жизнено важно значение за направата на хубав грим. Трябва да е еднаква по цялото лице, да няма сенки, да не е прекалено жълта, да не е прекалено бяла, да не е прекалено силна, да не е прекалено слаба, да не свети в очите, да не идва много отдолу, да не идва прекалено отгоре и така нататък.

Третото, което печели е да бъде постоянно занимаван от роднини, семейство и приятели. Които не знам защо, сериозно - не знам защо, не спират да прииждат, ахкат и охкат колко е красива дамата, питат я как е, къде е букета или тарталетите, защо Фантите са 10, а не 11.
А дамата се чувства на 100% задължена да отговори, да ги погледне, да им се усмихне ... и да наруши около 50 000 пъти работния процес.
В този смисъл печели сериозно забавяне.

Четвъртото, което печели е възможността, гримьорът да е изпозабравил половината неща. И да, вината не е в клиента, но "ползите" са си за него.

Петото, което печели и вероятно най-лошото от всичко, е един грим, може би сносен, може би добър, може би отличен. Но със сигурност един грим, който би бил в пъти по-добър, изпълнен там, където му е мястото - в спокойна атмосфера, под добра светлина, на подходяща височина, с всичко налично, което би могло да потрябва - на една ръка разстояние.

Така че мили дами, Съвет: аз ако съм една булка, построявам си графика (от рано), лягам си вечерта (рано), ставам сутринта (рано), строявам ги всички в две редици, хващам едно такси и тръгвам по задачи.

Това, което съм забелязала е, че всичките булки (казвам булки, защото традиционно те се запъват за грим на адрес), които идват на място в студиото са в пъти по-умиротворени от тези, подложени на хаоса на приготовленията в дома си.

Освен това какво има да свърши най-важната персона в деня на сватбата си? Да отиде на грим, да отиде на прическа, да се облече, да се усмихва, да е красива и да е щастлива.

И да сме наясно - аз не отричам грима на адрес. Има дами, които правят сватбите си на отдалечени места извън града, в затворени комплекси и извън нормалния обсег на всякакви услуги и които нямат особен избор (макар че избор в това отношение винаги има, защото често пъти хората пътуват доста километри до по-голямо населено място, където могат да се възползват от различни услуги на по-високо ниво).
Има ситуации, в които ангажиментите са големи, гримират се доста хора и има възможности за договаряне и изграждане на по-подходящи условия.

Всичко е относително, но ако нещо изключително не налага "домашно" фризиране и гримиране, професионалистите на които ще се доверите биха били много по-щастливи да ви направят красиви в студията си. А също така и в правото си да откажат да излязат от там.



Защо на грим се ходи БЕЗ грим 

И причината не е, защото няма да ви почистят.

На първо място, знаете, че не е лесно да се свали добре грим и определено отнема време.
И това време е твърде вероятно да бъде взето от вашето време предвидено за гримиране (а не за дегримиране), ако гримьорът е записал следващ час непосредствено след вашият.

На второ място, за да се почисти очен грим, очите се търкат с тампони с дегримьори и мицеларни води и шанса да се раздразнят е огромен. Може да се зачервят, може да започнат да сълзят, да влезе прекалено много дегримьор в окото или пък мигла или прашинка. 
И ще провалите грима си за нищо. Защото по-долу ще четете как се гримират сълзящи очи.

И на трето място, най-доброто, което може да направите е да отидете с готово, спокойно лице - измито, почистено, хидратирано, ексфолирано. За да можем да започнем да надграждаме тези неща, а не тепърва да подготвяме почвата.



Ако очите ви сълзят, нищо не може да се направи по въпросът с гримирането.

Това е все едно да монтирате чешма в края/началото на окото, да отворите крана до степен която и да е, и да се опитвате да мажете сенки под струята/капките на водата. Няма как да стане.

Освен това едно е да сте напълно гримирана и окото да се навлажни, а съвсем друго да е влажно или не дай си Боже мокро, докато се опитвате да го гримирате (както и едно е да се навлажни, а друго е да рони ей такива сълзища).

Изпадала съм в изключително шокиращи ситуации, като една от най-неприятните беше с едно страшно мило момиче, чиито сълзи бяха не само обилни, но и постоянно се стичаха нагоре към подвижния клепач. Щетите бяха до степен да се трие и на ново, но обикновено нито има време, нито смисъл - докато мястото не изсъхне напълно, няма да хване добре нито база, нито сенки.
А докато не спра да ръчкам с четката, няма да спре да сълзи и затваряме порочния кръг.

Какъв е изходът, ако имате подобен проблем? 
Задължително предупредете гримьора си да бъде внимателен, ако усетите влага помолете го за почивка овреме, а ако очите ви са свръх чувствителни, гримът трябва да бъде изцяло съобразен - например да бъде гримиран само горния клепач, да не бъдете гримирани срещу директна, силна светлина, очите да бъдат възможно най-малко "ръчкани" и да бъдат използвани по-меки и нежни четки.



Що е то пробен грим и има ли почва у нас?

Гореща тема.
Често ме питат - има ли нужда от пробен грим?

От пробен грим има нужда винаги, когато става дума за събитие с висока степен на важност за вас, особено ако не сте посещавали конкретния гримьор или пък още по-лошо - никога не сте си правили професионален грим.
От пробен грим има нужда дори и когато познавате гримьора, но сте решили да поискате различен стил грим, с какъвто не сте се виждали до този момент.

Повярвайте, с грим се постигат чудеса. Във всички възможни аспекти на тази дума.

Ако не искате да оставяте визията си на случайността и да рискувате да помрачите настроението си, отидете и направете един пробен грим.
Няма значение колко световноизвестен, хвален или еди-какъв-си-гримьор сте избрали. Ако не познавате работата му, ако тази тематика ви е далечна, просто отидете и го направете.

Пробният грим е за клиента, не е за гримьора. За да сте сигурни, че на деня ще се харесате, всички детайли ще са уточнени, всички продукти изтествани, а времето - достатъчно.

Нямате идея колко шокиращо действа малко грим на хора, които никога не са се виждали с такъв, колко много могат да се объркат плановете ви, ако закъснеете прекалено и най-лошото - ако не се харесате, а следващия клиент вече чака да седне.

Що се отнася до самия пробен - запомнете, че добър пробен грим е само пълният грим.
Чувала съм всякакви ужасяващи истории, като особено шокирана останах от една дама, която ми разказа как са й гримирали само половината лице.

Или пък ако пробния грим е само маркиране на това-онова, а на деня ще е различно, кому е нужна тази нереална проба?

Така че "пробен" е просто нарицателно на направата на предварителен грим и не се учудвайте, ако няма никаква или почти никаква разлика в цената при тези гримьори, които споделят моето мнение и изпълняват "пробните" гримове на клиентките си така, както ще ги изпълнят и в деня на важното събитие - без да пестят време, усилия и продукти.

Всъщност истината е, че предварителните гримове абсолютно винаги отнемат повече време в уточнения и експерименти, проби на различен цвят червила и какво ли не.

Съвет: помолете гримьора да ви направи снимка или се снимайте сами и ако всичко във визията ви допадне, изчакайте един ден, за да сте сигурни в решението си и му го съобщете.
Ако има още много време до официалната дата, уверете се, че вашият гримьор ще си отбележи какви продукти е използвал, за да постигне този резултат.

По принцип не е окей да правите пробен прекалено рано, защото кожата се променя в различните сезони, да не говорим, че желанията също.
Но ако сте решили да направите пробен при повече от един гримьор, направете ги и никога, ама никога не ангажирайте часовете им за повода, преди да сте решили със сигурност кой от тях да изберете.


Работно време

Често ме питат: "може ли адрес, за да мина тази седмица да обсъдим еди-си-какво".

Ако човек се занимава само с грим и няма часове, не виждам никаква логична причина да виси в салона от 9 до 17. Всички гримьори, които познавам са на работните си места, когато графикът повелява или имат конкретен ангажимент.

Да седиш и да чакаш случаен минувач да влезе и да се гримира ... е, ами просто с грима нещата не се случват точно по този начин.

Освен това имайте предвид следното - когато стане дума за грим, приказките нямат значение, а обсъждането се случва по време на самия процес. Няма смисъл от предварителни срещи и локуми, ако няма да правите пробен грим. 
И нека не звучи обидно - знам, че голяма част от вас се притесняват и личната среща ги прави по-спокойни, но истината е, че докато не се направи определена визия, няма как да е ясно дали ще бъде възприета от клиента, колкото и добре тя да е обяснена и "обсъдена".

Ето защо:


"Искам нещо по-леко/по-силно" и защо това нищо не ми говори

Много просто - вечерният грим на едни се явява дневен за други и обратното.

Едно нещо е напълно сигурно - никога не можеш да бъдеш напълно сигурен какво се визуализира в главата на човека отсреща, когато ти казва, че иска силен грим.
Така че винаги ходете на грим със снимки, за да няма после Аз ли криво му се молих, той ли криво ме разбра.

И не забравяйте, че на снимка всеки грим се вижда по-лек, отколкото е в действителност, по-приемлив, когато е на чуждо лице и дори по-изящен и красив, отколкото е на живо. Камерата си е камера, сори.



"Направи ме както решиш". Защо не се радвам да го чуя.

Много обичам, дори обожавам да правя каквото реша. На хора, които наистина го мислят, когато го казват.


Но когато "прави каквото решиш" значи "направи каквото искаш, пък после ще коригираме", тогава съм ама МНОГО против.

Трябва да сте наясно, че с "прави каквото решиш" се поема дружен ангажимент - вие се ангажирате с пълното си доверие към чужда преценка, която не би следвало след това да поставяте под въпрос, а човека отсреща се ангажира с вашето доверие и неговите възможности да направи най-доброто с вашето лице.

И е изключително неприемливо и неуважително да се оставите да бъдете гримирани без да уточнявате каквото и да е преди това, и след края на процеса да се окаже, че не се възприемате с червено червило, не харесвате черно в окото или пък сте искали/надявали/мислили задължително да имате очна линия.

Гримьорът не е медиум, няма само един възможен грим на света, така че говорете, обяснявайте, показвайте и ако решите, че ще е както той прецени, то наистина имайте предвид точно това.



"Не знам какво искам". Meaning.

Не знаете какво искате? Няма проблем. 
Аз пък знам как искам да ви гримирам. Но както ви направя, така си излизате от студиото.


Написаното от предната точка си важи с пълна сила. "Не знам какво искам" е равносилно на "направи ме както решиш". И ако няма уточнения и насоки, сте длъжни да приемете избора на гримьора. Защото той го е направил вместо вас, за да не си тръгнете без грим.

И не забравяйте, че "нещо по-леко/нещо по-силно" не са насоки, вече уточних защо.

Моят съвет: ако сте претенциозни, ако се притеснявате, че няма да се харесате, ако не знаете какво искате, най-доброто, което можете да направите (освен пробния/пробните гримове) ,е да боравите с конкретики: харесвам/не харесвам светли червила, харесвам/не харесвам зелени сенки, искам/не искам очна линия (с дълга опашка, без опашка, тънка, дебела ... ) .

Така дори и да няма уточнена в детайли визия, поне ще е ясно какво не трябва или пък задължително трябва да се направи. А най-добре е да изброите какво не харесвате, защото по този начин наистина минимизирате риска от неприятни изненади.

И тук веднага ще кажете - ама за какво гримьорът е гримьор, като няма да ми каже кое ще ми подхожда и кое не, няма да ми даде съвет или да ме насочи.

Всеки гримьор ще ви даде личното си мнение, ще ви посъветва, ще ви каже какво е "модерно" и актуално в момента ако щете. Но няма никаква гаранция, че критериите ви за "подхождане" ще съвпаднат.

Аз със сигурност ще ви гримирам по най-добрият в моите очи (и по моите възможности) начин, никой колега не би ви направил нещо, което самия той  да не одобрява, особено ако решението е поверено на него.

Но ако после ще се приберете и ще се изтриете, ами не мерси. Ако после ще ми извадите душата аз да ви трия, ами не, мерси.

NB!!!
Нека не се тълкува, че вие като клиент сте длъжни чинно да станете и да си тръгнете без дума, задължително да харесате всеки елемент от грима си или пък, че съм против корекциите. Напротив.
Винаги питам и се съобразявам, винаги е важно какво мислите - напълно е възможно да се отнеме от контура, да се позасили ружа, да има нещо недогледано или пък изпуснато.
Случва се в натоварени дни да се допуснат грешки и аз лично държа на коментар за крайния резултат.

С горните две точки исках да кажа съвсем друго и се надявам да сте ме разбрали.

Някак си и тук ми идва мястото да се обърна към тези от вас,  които смятат, че гримьорството е едно леко и приятно занимание, носещо единствено наслада и забавление, пачки по стотачки и намуцени селфита в огледалото.
Ами да ви кажа не е.
Нито е такава забава, нито в България е достатъчно да се занимавате само с това, за да се издържате или да поддържате нормален стандарт на живот.
Всеки го е съчетал както може, в най-добрия случай с допълнителни направления в грима или пък с обучения.

Абе трябват си нерви, психология, интуиция, усет, умение за четене между редовете и ред други, ама айде да не ставам мелодраматична. Само ще кажа, че не един път ми е минавало през ума да ги хвърля тия четки и повече да не ги погледна, та далеч не винаги е fun.

Най-важното - страст, упорство, самокритицизъм и стремеж към развитие.

Като всяка работа, знаете как е, няма само цветя и рози, но пък когато емоциите са положителни, когато хората се погледнат и се разплачат от щастие, когато ви залеят благодарствените съобщения, тогава се сещате защо сте започнали.


Опушен грим. Кралят на гримовете 

Към днешна дата "опушване" е техника, чрез която плавно и постепенно се преливат цветове от "наситено и тъмно" (подвижния клепач или над миглите) към "кожа" (посока нагоре към веждата, като точно под нея цвета плавно се "загубва").
И никак не е задължително да е черно, може да бъде опушено в лилаво, в зелено, в розово...
А и обикновено в опушването не се използва само един цвят, освен ако изрично не е решено грима да е моно, а дори и тогава са поне два.

Но ако напишете smokey eye в Google, по-голямата част от резултатите ще бъдат на тъмни гримове, които илюстрират с точност масовото възприятие за опушен грим. И не е никак учудващо - все пак всички знаем как изглежда опушеното in the real life.

Искаше ми се да напиша две думи и по тази тема, за да е ясно, че понятието съдържа в себе си повече от просто едно почернено око.
Освен това степените на опушване могат да бъдат различни, затова и тук е супер важно да е кристално ясно с точност какво се цели.


"Искам набързо само една очна с червено червило": ъъъъъъ и аз искам.

Колкото и невероятно да звучи за някои, червило не се слага лесно, а пък ярките направо са си трудни, пипкави, често изискват корекции и цялата работа е времеемка. Разбира се, ако говорим за прецизно поставяне.
Не е като по клипчетата в Инстаграм - храс насам, храс натам с апликатора и хоп - ръбове като по конец.

За очните линии има ли нужда да коментирам. Едно трепване и ставаш панда.

Освен това има симетрични устни с ясни контури, очи с гладки клепачи, мацаш и си свиркаш.
Но има и лица, които се нуждаят от повече внимание и старание , за да се получи всичко максимално близко до най-доброто.

Just saying.


Как се гримират гримьорите?

Разбира се, това не е някаква "истина" -  тук мога да говоря само и единствено от лична гледна точка, но го отбелязвам най-вече, защото на хората обикновено им е интересно и често ме питат разни работи в тази насока.

Гримираш ли се, защо не си гримирана, себе си можеш ли така да гримираш, колко често се гримираш ...

Едно време, когато отидех на фризьор/маникюр/козметик ..., все гледах съответното "нещо" в този, който ще ме обслужва. И ако намерех кусури си казвах "тая себе си не може да направи, пък мен ли" ... Абе някак интуитивно ми е минавало през ум, не че съм си правела генерални изводи.

Е ... сега разбирам колко съм грешила.
Човек би очаквал от един гримьор всеки ден да е с опушен или най-малкото с вариация на сватбен грим, но ако трябваше по това да ме избират, тежко ми, казвам ви.

Между другото наистина е доста индивидуално, защото имам приятелки гримьори, които всеки ден си се гримират, харесва си им и няма проблем (да не говорим, че ако работите в козметичен магазин като гримьор, е абсолютно задължително условие);

Аз обаче съм преминала през всички възможни периоди - от "никъде без грим" до "никъде с грим" , пък вече съм се спряла на "когато трябва с грим".

Освен това много отдавна не ми носи такова удоволствие да гримирам себе си, каквото да гримирам другите. Двете неща са различни и майсторството в едното не гарантира същите резултати в другото. 
Особено, ако не се практикува достатъчно, както аз например не си гримирам очите ежедневно и не мога да бъда прецизна върху себе си в същата степен, в която бих могла върху друг човек.

А съвсем отделно от това, в последните (да не кажа с напредването на) години започнах да се харесвам много повече с лек грим или с една определена визия и ми мина и желанието за експерименти.


Професионален грим - не се харесах. Възможни причини.

Каква я мислих, пък каква стана. Какво показах. пък какво ми направиха. Какво очаквах, пък какво се получи.

Мисля, че почти всички долуизброени неща съм ги засегнала някъде из статията, дала съм съветите си за тях, но да речем, че ще ги синтезирам тук.

Най-важното нещо на света е да се харесвате, обичате и приемате такива, каквито сте. Знам, че звучи тривиално, но го казвам, защото най-големи трудности срещам с хора, които имат проблеми със себе си. Разбирайте комплекси в сериозна степен, защото то просто комплекси всеки си ги има за нещо си. 
Но когато някой не се възприема кардинално, тогава имам чувството, че и със златни четки и диамантени сенки да го гримирам, пак няма да е окей.  

"Носът ми е голям, лицето ми е кръгло, устните ми са тънки, очите ми са малки, но надеждите ми да поправиш всичко са големи". 
Вече споменах за четка vs скалпел, затова минавам напред с условието, че в следващите ситуации всички се харесваме каквито сме си.

- не харесвате грима по принцип: да, има такива дами, които не харесват, не се чувстват комфортно и не ползват декоративна козметика. И решават да опитат как ще бъде, ако посетят професионален гримьор.
Шанса да продължите да не го харесвате и след това е доста голям, така че имайте едно на ум.
Все пак това пак това отново са фон дьо тен, сенки и спирала.


- очаквате прекалено  много: подмладяване, кардинални промени на очи, лице. Wече коментирах тази тема и колко е важно да бъдем реалисти, за да не оставаме разочаровани.

- гримирате се рядко: тук пак стигаме до очаквания, само дето, когато човек се гримира рядко или пък оскъдно, наистина не знае какво може да очаква от един професионален грим и е напълно възможно да не се възприемете дори и ако гримът е изпълнен точно по дадените указания. 
Хората, които не се гримират (изобщо, често или по много) са най-опасният контингент в гримьорската практика, защото никога не е ясно как ще реагират, когато видят крайния резултат. 

- свикнали сте да се гледате по определен начин и трудно приемате промени: доста често срещан проблем, корените на който се намират не в огледалото, а в главата на човек.
Все пак на всеки трябва да е ясно, че когато не се гримира сам, дори грима да е направен по подобен начин, най-вероятно ще изглежда различно.

- показвате снимка на красиво лице, а не на грим, очаквайки да заприличате на него: когато ми покажат "грим" върху далечен модел с отворени очи, в който се виждат само изкуствени мигли и гланц за устни, веднага ми става ясно, че най-вероятно случаят е точно такъв.

- показвате снимка на грим на едно око: моля ви, не правете тази грешка, освен ако не сте ветерани в гримирането.
Понякога не е случайно, че е снимано само едно око.
Да, изглежда красиво и артистично, но точно тези артистични гримове изглеждат странно в съчетание с останалите части от лицето, които също трябва да впишем някак в цялата картинка.

- лицето ви е със специфични особености и грима не изглежда както сте се надявали: не само падналият клепач е особеност, има доста други неща, които да предопределят дали конкретен грим би изглеждал добре върху вашето лице (не забравяме и личното възприятие)

- избрали сте си красив грим, който обаче май ви е допадал само върху чуждото лице: абсолютно възможно и допустимо. Не е казано, че грима трябва да е изпълнен лошо или различно от показаното, за да не го харесате върху себе си.

Между другото имам една приятелка, която все ми обяснява колко харесва този или онзи грим, който съм направила, но когато го сътворя върху нея, пули се, цъка срещу огледалото, постоянно се чуди защо върху другата дама така да й бил харесал значи, пък сега  ...
Ами така е, въпрос на възприятие и себеусещане.

- не сте обяснили/показали добре какво искате/не искате: често се пропускат да се споменат ключови подробности, които засягат вкуса на клиента. А последиците могат да са доста разочароващи за него.

- погрешни очаквания към гримьора: ако традиционно посещавате конкретен гримьор и се наложи да посетите друг, не очаквайте крайният резултат, на който сте свикнали преди това. Логично. Дори и да поискате същото и да обясните най-детайлно, всеки има различен стил на работа.

- разминавания във вкусови и естетични критерии: това също е една често срещана причина за разочарования, защото айде да не споменавам какво казала котката и какво си облизала после.
Та и в грима така. Обсъждане и обяснения му е майката, не оставяйте нищо на случайността.

- гримьорът не е "вашият": ами ето го. Най-простото обяснение, но пък понякога е вярното.
Търсете и намерете точният човек, после ще е лесно, а с времето ще става все по-лесно.


В грима всичко е твърде субективно, твърде индивидуално, твърде разтегливо, твърде въпрос на вкус.
А и на опит. Колкото по-дълбоко навлизаш в него, колкото повече експериментираш, толкова повече започваш да различаваш по-правилното, по-доброто и по-красивото - и за теб самия и по принцип. 


Гримове от Инстаграм. Какво да очакваме от професионалният грим?

Най-важното, което трябва да НЕ очаквате от професионалният грим е, след него да заприличате на Ким Кардашиян, в случай, че нейната снимка сте показали преди това.
Същото важи за Бийонсе, Мила Кунис, Таня Бур или Ники Туториалс.

Казвам го неслучайно, защото се сблъсквам с доста хора, които си мислят, че красивите визии на любимите им актриси или пък перфектността на онези красиви лица в Инстаграм, се дължи само и единствено на умели гримьорски трикове.
А това далеч не е така.

Колаборацията между природни дадености, добър гримьор, добър коафьор, добър стилист, добър фотограф и добър ретушист, прави всички тези снимки страхотни, а хората на тях привлекателни.
Но дори и да имахме на разположение целия този антураж, пак бихме постигнали различни резултати, просто защото сме различни хора. Може би не по-малко красиви, но все пак различни.

Та мисълта ми е - не надценявайте гримьорите и искайте да бъдете не различна, а по-добрата версия на себе си.

Порцелановите кожи от снимките. Постижими ли са?

Хубавата кожа е дар Божи и аз винаги съм казвала, че за да изглежда една жена прекрасно са й достатъчни хубава кожа, хубава коса, хубави вежди, една усмивка и малко спирала.
А всъщност това "достатъчно" е толкова много, че довлече след себе си понятия като треси, микроблейдинг, химичен пилинг и пластична хирургия.

Другото очакване, което много често ми създава сериозни главоболия е свързано именно с начина, по който изглежда кожата след грим.
Когато кожата не е проблемна, няма много недостатъци и не е пресушена, каквото и да й сложиш, най-вероятно ще изглежда добре.
Но когато състоянието на кожата ни е лошо ...

Да скриеш лошата кожа е като да скриеш многото клограми. Винаги си личи.
Можем да изравним тена, да прикрием пигментацията, тъмните кръгове, да подберем подходящ фон дьо тен според желания резултат, но не и да променим релефа създаден от пъпки или други неравности.

Можем да направим кожата да изглежда по-добре на живо и в пъти по-добре на снимка или видео, но броим степените на "по-добре" като започваме от състоянието й без грим.

Няма магически фон дьо тен, който да подменя кожата, а моделите, които виждате по списанията и видеата използват съвсем други похвати, за да постигнат порцеланов финиш.

Учудва ме, когато обяснявам тези неща на клиенти и те са истински изумени, че това, което току що са ми показали на снимка не е точно реалността.

Да, има дами с реални порцеланови, гладки, прекрасни кожи. Така е. Но болшинството за съжаление не сме с такива и е добре да сме реалисти в очакванията си.
Даже и "истинската" кожа да е чиста и красива, на помощ веднага идват фините линии и бръчките, за да ни запратят в реалността със страшна сила. Но за това по-надолу.

Две важни неща: първо, наистина има фон дьо тен-и, пудри, бази, с които кожата (добра или лоша) ще изглежда по-добре, отколкото с други. В никакъв случай не твърдя, че няма страхотни продукти, това да е ясно.

И второто много моля да си го отбележете някъде с червено: "всичко да се скрие, ама да не си личи, че имам нещо на лицето". Нема такова животно.

Вярно е, че всеки има различно разбиране за "естественост". Вярно е също, че всеки има нужда от различна степен на покритие, за да му се прикрие всичко, каквото има за прикриване.

Но болшинството от хора, които си пожелават "всичко да е скрие", изобщо не знаят какво да очакват. Дълго време си имах сериозни неприятности с шокирани клиенти, преди да изградя малко по-правилен подход и да започна да чета между редовете на исканията (макар и до ден днешен не винаги да успявам).

Просто запомнете, че колкото повече има за криене или искате да се скрие, толкова по-сериозни продукти като брой и консистенция трябва да се използват. А колкото повече и по-сериозни продукти се използват, колко точно естествен ще е резултатът? 
Не може хем да е скрито, хем "да не си личи, че имам нещо на лицето".

За мен е голямо спокойствие, когато идват осъзнати дами и казват - знам, че на живо няма да е много ок, но искам на снимки да изглеждам възможно най- добре.
Или - важно ми е как ще изглеждам за околните, а не на снимките.
Защото наистина малко така се получава, че го има и този избор.

Ако кръговете под очите са много тъмни, за скриването им може да се наложи да се използват и 2- 3 цвята коректор един над друг.
Това си е гигантско количество, от където и да го погледнеш, дори и да се опитваш да минимизираш.
За да се покрият много тъмни пигментни или червени петна и белези, също трябват доста плътни, "дебели" продукти, които след това да се фиксират с пудри и т.н.

И всичко това се наслагва и наслагва върху лицето ви до момент, в който от по-далеч и на снимка, ще сте чудни, но фейс ту фейс с огледалото ще е страшно (визирам най-вече хората, чиито очи не са "тренирани" да гледат толкова много грим върху себе си и тези, които не се харесват по този начин).

И последно по темата - неподдържаната кожа лъсва най-добре с грим.
Неексфолирани, нехидратирани, оставени поголовно с черни точки кожи, загрубели  - нагримирани, напудрени с каквото и да е, са си една доста лоша картинка.
Ако ще и най-хидратиращите бази и тоници да сложите, сухите, лющещи участъци си седят там релефни в цялата си прелест, точките си се извисяват и това  е положението.

Затова нека да се грижим за кожичките си и то докато не е станало твърде късно.
Аз самата съм допускала толкова грешки със себе си назад във времето, дори бих казала в твърде близкото минало, че не знам колко време ще се боря с последиците и дали изобщо ще успея.

Почистване - ексфолиране - хидратация - подхранване - слънцезащита - прием на достатъчно вода (и разбира се - храненето, но там е ясно);

И генетика. Няма как.


Косми. Ще ги скрие ли гримьора.

Не. Няма да ги скрие.
Космите не се скриват с коректори и фон дьо тен-и, обраслите вежди също (особено непочистени вежди - затрудняват процеса по гримиране и определено влияят на крайния резултат).

Ако имате нещо, което рутинно махате, направете го и тогава отидете на грим.


Контуриране. Може ли професионалният гримьор да превърне лицето ви от кръгло в скулесто, а носът ви от въздълъг в чип.

Не. Не може.
Скулптурирането е похват, с който да подчертаем едно и да "позамажем" друго. А не да издялкаме едно и да подрежем друго.

Тук отново стигаме до Youtube и красивите, скулести туториалки, които насаждат и подклаждат разни въжделения и надежди.
А и освен това - напълно погрешното схващане, че поставянето на контури ще измени лицето из корен, а също и добавят малко илюзорност към самият процес като такъв.

Какво имам предвид - в истинският живот, ако ви се направи скулптурирането от любимите клипчета първо, че изобщо няма да се постигнат реалните цели (деликатно подчертаване и поприкриване) и второ, че не дай Боже да е дневно време, ще плашите народа из улиците.

Всеки грим правен за пред камера (или специално за снимки) е в пъти по-силен от това, което на нас ни се струва, че виждаме на екраните. А като допълнителен бонус при заснемането на клипове, момичетата имат пред себе си толкова силни светлини, че ако не направят грима/контура достатъчно силен, той изобщо не би изглеждал така добре.
Значи един път обектива "изяжда" и втори път светлината "измива".
И трети път за камера ли е, си трябва яко пудра.

И пак стигаме до избора - камера или life. Едно силно скулптуриране, един добър ъгъл на снимане и подходящата светлина биха могли да направят наистина чудеса с лицето ви.

Но един добър гримьор с една добра четка и една добра пудра/коректор, би направил следното:
първо, ще съобрази повода и ако отивате на дневна сватба, няма да ви сътвори контури като за среднощно кабаре (ако се налага, ще обясни защо не е подходящо).
Второ, ще съобрази цветовете, с който да направи скулпурирането - дори и да ви се вижда, че всички се правят с някакви си там кафяво и някакво си бяло или лъскаво, далеч не е така.
Трето, ще прецени къде има и къде няма нужда от контур (ако се налага, ще обясни защо) - ако имате прекалено малко чело, би било безумно да искате да се контурира;
Също така тясното чело е различно от ниското чело и контурите се слагат на различно място.
Четвърто, ще направи всичко да изглежда максимално прелято и естествено, без резки граници, без искрящо бяло под очите и среднощно черно под скулите.

Разбира се, нищо не е задължително, а по-скоро пожелателно. 
Ако много държите скулата максимално да изпъкне например, би могло да се направи по-рязък и дълбок контур за през деня, но само, ако можете да се възприемете с подобно нещо и знаете какво да очаквате.

Anyway, най-важното е да бъдете реалисти. Това са просто пудра и коректор. Не ножица и скалпел. Другото важно е - доверявайте се на съветите на гримьора, който сте избрали. Задавайте въпроси, искайте мнението му и не се инатете като магаре на баир, че това трябва да е така, а онова иначе. Да отидете на гримьор и да го учите как да ви гримира е не само изнервящо за него и смешно отстрани, но и напълно нелогично.
А пък ако наистина се налага, тогава със сигурност сте избрали грешния човек.

*бронзиране и скулптуриране далеч не е едно също (макар често едното да е достатъчно) а продуктите, които се използват също са различни (макар за някои тонове кожи един и същ цвят продукт да може да свърши работа и за двете).

Съвет: никога не искайте да бъдете гримирани така, както се гримирате вие, само защото така сте свикнали (освен ако не държите да изглеждате по точно определен начин).
Не бързайте да казвате, че не ви харесва, само защото за пръв път се виждате в по-различна светлина. Възможно е просто да е трудно да се възприемете, но след няколко погледа в огледалото да установите, че всъщност изглеждате доста добре и даже се харесвате.


Колко време предварително е необходимо да запиша час за грим?

Отговарям на секундата - запишете си час веднага, след като имате пълна яснота за графика на събитието и сте решили твърдо кой желаете да бъде ваш гримьор.
Нещата са такива, че от днес за утре може да има часове, но от днес за след 4 месеца, за конкретен ден, да няма нито една останала възможност. Факт.


Първо прическата или първо грима?

В един идеален свят правите следното - взимате душ, обличате нещо, което се закопчава с цип и може да свалите лесно, след което отивате на прическа. Ако тоалета се нахлузва през главата и е с тясно деколте - обличате го и отивате на прическа.
След прическата, отивате на грим, като избирате дали да се облечете преди това (макар и минимален, ако сте покрита с пелерина, все пак си има някакъв риск от изцапване) или да се облечете накрая. С второто рискувате да се омотате с времето, ако ви забавят някъде.

Ако не живеете в идеален свят и не успеете да запазите час първо за фризьор, отивате първо на грим, след това на прическа, но със задължителното условие да няма миене на косата. 
Не се къпете "набързо", когато вече сте гримирани и се стараете да не си пипате лицето.

Съвет: ако сте взели часовете си "на ръба", вземете тоалета и обувките с вас, в случай, че има как. Много по-добре е да се облечете в тоалетната на салона, отколкото да загубите още един час в прибиране.

Съвет бонус: ако ви кажат, че прическата/грима отнемат 1 час, предвидете си  2 - ако имате такава възможност. И никога не забравяйте времето за придвижване и паркиране, както и лутането, в случай, че не знаете местоположението на салона.

И за Бога братя, не-за-къс-ня-вай-те! Ама сериозно!!!!


Бръчки, фини линии и грим. Истините.

Тук попадаме в ситуацията на космите и лошата кожа. Няма криене.
Проблемът с бръчките е един от водещите в моята, а и сигурна съм, във всички гримьорски практики, работещи с "нормални" клиенти (разбирайте не само с 18 годишни модели).

Не знам кой е посял заблудата, че бръчките и линиите биха могли да бъдат коригирани с грим (не кино грим, а нашият си, бюти грим), но заслужава да бъде нашибан с пръчки.

На първо място, кожата ни диша и се движи, а линиите по лицата ни се образуват там, където кожата ни се гъне - когато правим мимики, мръщим се или се усмихваме.
Бръчките са вид неравност.

Само дето за разлика от една пъпка, линиите по лицето ни не спират да се мърдат и гънат, а на всичкото отгоре са издълбани, а не изпъкнали неравности.
И дори и да се намирахме в една чисто теоретична ситуация, в която ще нанесем такова количество продукт, каквото ще запълни изцяло линиите и ще изравни кожата, то представете си как разтягаме уста за усмивка. Сега отпускаме.

Свиването и разпускането на линиите ще "счупи" перфектно загладената ни повърхност , ще размести продукта (който не е цимент) и ще се озовем с още по-големи, вече доволно подчертани линиевидни кратери.

Това е едното нещо, което се случва и ако сте чували някой да обяснява, че коректорът му много "крийзвал" (от crease - гънка)  да знаете, че означава точно това.

Другото е, че сам по себе си грима подчертава бръчките - дори и да не се събира в тях.

Има продукти, които се събират значително по-малко или след дълго време носене, има и леки продукти, които изглеждат по-естествено, или пък по-покривни и тежки, но това по-скоро значи, че ще може да избирате между по-силно/по-слабо/най-слабо подчертани линии. 

Както всичко в този живот обаче, процесите в грима също са много индивидуални и никога не поставям под общ знаменател. Има кожи, макар и вече зрели, които събират продуктите много слабо, не се движат толкова, не са пресушени, линиите на ключовите места не са силно изразени и е истинска изненада за мен колко добре им застава всичко.
И другата крайност - доста млада кожа с привидно незабележими линии, но много "движеща се" (дори постоянно седяща в някаква мимика, най-често с повдигната вежда или несъзнателно смръщено лице), суха, която веднага започва да крийзва.

Решението - ако тук има закони, то един от тях със сигурност е "в грима малкото е повече".

Аз съм изключителен почитател на леките текстури, които не дават кой знае каква покривност и "прикривност", но за сметка на това не изглеждат тежко, хидратират и дори да се посъберат из неравностите няма да изглеждате като съсухрена баба. 

Кожата , особено що се отнася до по-зрялата, трябва да е сияйна и свежа, а не суха и без капка живот.

Както казах, на пазара има продукти с високо качество, които предлагат добри резултати. Лошото е, че за да са трайни по правило са и по-суховати, което също е нож с две остриета, когато стане дума за бръчки.

Кремообразните продукти е добре да се фиксират на места с прахообразни, които да ги държат без да се разместват  максимално дълго. Но аз лично рядко използвам пудри за околоочните контури, дори  и на по-млади кожи. 
Предпочитам течни фиксатори или в краен случай минерални, фини пресовани пудри - и винаги, винаги само там, където е необходимо и толкова, колкото е необходимо.

Но все пак - не е ок лицето да бъде маскирано със свръх покривни продукти, а под очите - полупрозрачен коректор и обратно. Покривност под очите, а кожата - "полугола".
Лицето трябва да изглежда едно цяло, а не като отделни елементи и когато има разлика в текстурите, всичко да бъде добре хомогенизирано.

Съвет: ако целта е да изглеждате по-млади, бягайте далеч от силния грим - както за лицето, така и за очите. Без резки линии, чернилки и маски.
Отбягвайте прекалено светли продукти за проблемните зони, защото изсветлено ли е - подчертано е.
Използвайте хайлайтъри , хидратиращи и озаряващи бази (опитайте и някоя силиконова) и бягайте от пудри и силно матиращи фон дьо тен-и (ако кожата е мазна, поставяйте под oil control само и единствено проблемните участъци)

*макар хайлайтърите да се водят от продуктите, които подчертават недостатъците по кожата, животът, който вливат в нея ги прави един от любимите ми грим продукти. 
И моето мнение е, че дават много повече, отколкото вземат - избирайте такива без едри частици и слагайте с лека ръка, особено ако имате по-големи пори, линии или прекалено омазняваща се кожа. 

Съвет: грижете се за околочната си зона и изобщо за кожата си на ежедневна база. Колкото по-хидратирана и поддържана е тя, толкова по-добре ще изглежда с грим и обратно - колкото по-повехнала и суха е, толкова повече ще се подчертава всяка линийка по нея.

Запомнете - колкото по-добре изглежда кожата, от толкова по-малко грим ще се нуждае.

*Между другото бях взела да опитам един гел за временно, инстантно поизпъване на бръчки, но ефекта беше визуално невидим, макар да се усещаше някакво стягане.
Трик в това отношение е да хванете косата си на силно изпъната назад опашка със стегнат ластик .

И сега, за да мога напълно да изразя себе си и защото обожавам грима, не намирам нищо друго, освен да цитирам и подкрепя Wayne Goss с цялото си сърце и душа:

"Just because you're over 40 doesn't mean you can't wear as much makeup as you like! Makeup is about personal style, what makes you happy, what sparks joy. For some its a lot, for others a little, but do what is right for your style and your life. And then rock it!
There is this myth that once you turn 40 suddenly you cannot wear the same amount of makeup, or shimmer, or glitter or whatever else that makes you happy. Makeup can be worn however you want, and whatever style. Do what you love and the joy will follow. And thats what its really about. Joy"

"Само защото сте над 40 не значи, че не можете да носите толкова грим, колкото ви харесва! Гримът е свързан с личния стил, той е такъв, какъвто ви прави щастливи, какъвто ви кара да изпитвате  удоволствие.
За някои това е много грим, за други е малко, но направете това, което е точното за вашият стил и вашият живот. И после му се насладете!
Битува мит, че веднъж навършиш ли 40 внезапно не можеш да носиш същото количество грим, или блясък, или брокат или каквото и да било друго, което те прави щастлива.
Гримът може да бъде носен както го поискате и в какъвто стил искате. Направете това, което харесвате и удоволствието от това ще дойде. А това е, заради което е всичко всъщност - за радост и удоволствие."

По-добре не бих могла и да  го изфантазирам. Оставяме бръчките на страна за момент.

Ако харесвате тъмен грим - направете го. Ако харесвате естествена визия - носете такава.
Могат да ви бъдат подадени безброй съвети и стереотипи, но никой не знае по-добре от вас самите.
И никога не забравяйте, че това е просто грим ...  и е тук, за да ни кара да се чувстваме още по-добре в кожата си. И да ни прави щастливи. И може да се изтрие. А възрастта е просто цифра.


Грим и разновидности. Какво със сигурност не знаете.

Наскоро мернах страница на салон, в който имаше ценоразпис сигурно на 15 вида грим.
Булчински грим. Абитуриентски грим. Дневен грим. Вечерен грим. Празничен грим. Делови грим. Парти грим. Официален грим. Хелоуин грим. Сценичен грим. Грим за фотосесия.
Извинете.
Пропуснали сте грим за разходка в парка, грим за на гости в съседката и грим за до магазина.

Искам веднага някой да ми обясни разликите между Празничен грим, Вечерен грим, Абитуриентски грим, Булчински грим, аааа също и Парти грим ми е много интересна категория.

Нека ви кажа нещо.
Ако в курсовете по професионален грим уроците са разделени на дневен грим, грим за булка, вечерен грим и т.н грим, и се преподават определени стереотипи, то в реалният живот и с реалните клиенти ще се срещате основно в една категория - ГРИМ.

И оставям настрана Хелоуин визиите, но кой е казал, че не може да пожелаете да се омъжите с черен опушен грим или сценичен, драматичен cut crease с брокат? Кой питам?
И тогава какъв ще е този грим - булчински ли, вечерен или абитуриентски? Или за сесия.

И кой е казал, че абитуриентката не може да пожелае да отиде на бала си с нежен нюд грим в телесни тонове и с гланц на устните? И тогава какъв ще е този грим - дневен или абитуриентски?

Разбира се, изключителна рядкост е чак такова изумено разделение като по-горното, но истината е една - в днешно време категоризацията във видовете грим е до толкова размита от практическа гледна точка, че аз лично дори не й виждам опашката.

Има традиционалисти, това също е вярно - омъжват се в прасковено и розово, отиват на бал с червено червило и черна очна линия, а на дискотека с опушен грим в тъмни тонове.
Но това са много повече изключения, отколкото правила. Хората идват и искат да изглеждат така, както се харесват и смятат, че ще се чувстват най-добре.

Освен това дали е булка, абитуриентка или просто отива на обяд с приятели, аз съм на мнение, че всяка дама седнала на стола трябва да получава еднакво старание и внимание.

И ако някои преценява да спести тази бази или онази пудра за не-булките, то моят метод на работа не го позволява и за радост срещам много колеги, които споделят това мнение и практикуват по същия начин.

Има обаче една причина, заради която е напълно оправдано да има разлика в цените и това е времето, което отнема един клиент, респективно грим. 
Например булките като сегмент, не абсолютно винаги, но почти винаги изискват повече време за работа - внимание, обсъждане, това червило, онова червило, тази корекция, онази корекция, взиране и чудене. 

Така че това е доста сериозен коректив.

Коректив е също и заетостта - абитуриентските балове са силно натоварени, търсени и супер стресови дни, така че повода за различна цена би бил по-скоро този, отколкото че грима е "абитуриентски".

И пак казвам - всеки има различни виждания по тези въпроси,  това са си моите лични.


Откровено за цените

Много ми се искаше да мога да кажа с по-голяма точност какво е ценовото ниво на грим поне за Варна. Обаче май така се получиха нещата, че изобщо не знам какво да напиша. На първо място заради това разделение на толкова видове грим с различни цени и на второ място, заради многото наскоро стартирали гримьори, които пък поддържат нереално ниски цени на услугата.

И все пак тъй като ми се иска да говорим с конкретики, ще ви ориентирам със следните (гоооре-долу усреднени от всичко, което знам) цифри за Варна: грим 40-60 лева, мигли 10-20 лева.
Разбира се,ясно е,че може да намерите грим и за под и над тези стойности, но все пак добихте представа.


Убедена съм, че тези от вас, които са наистина далеч от тези неща са шокирани. И ще бъдат още по-шокирани, когато напиша, че това са ниски стойности за този вид услуга - ако се предлага във вида и в качеството, на които би следвало да отговаря един професионален грим.

В столицата, какво да ви кажа - ще намерите кой да ви гримира и за 20 и за 200 и за 1200 лева.
България е София и София е България.

Та мисълта ми е , че българските гримьори се стараят изключително много. Имаме страшно талантливи момичета и момчета, които дават адски много от себе си във всяко едно отношение - време, развитие, средства, отношение, старание.
Повярвайте ми, може би отстрани не изглежда така, но да си добър професионален гримьор излиза невероятно скъпо удоволствие.

Първо, всички, които държим на качеството и работата си, се стараем да работим предимно с продуктите, с които работят и гримьорите на много по-развитите пазари от нашия, и които пускат на пазара световноизвестните марки. А те струват пари. Много пари.

За справка -така известната палитра на Худа струва близо 140 лева.
Една (една!) четка на MAC струва около 40- 50 лв, а един (един!) техен фон дьо тен стига и до 70 лв. Една хубава гъбка (нали разбрахте, гъба!) за разнасяне на фдт на утвърдена марка струва почти 40 лева.

И като изключим палитрите, всичко останало е консуматив с доста високи степени на амортизация или скорост на свършване и се купува нон стоп.

Същевременно, по ред причини няма как да сложим цени дори близки до тези на който и да е чужд гримьор, пък бил той с умения близки до нашите, пък бил той с продукти като нашите или пък европеец като нази (ЕС, сещате се).

На нас нито пазарът ни е европейски, нито заплатите ни са европейски, то е ясно. За нас и 40 и 50 и 60 лева са си страшно много пари. Не че конкретно за грим, по принцип са си много.

Само че клиента си има и искания. Иска като влезе в студиото да вижда продукти на марки като тези, изброени по-горе, иска да е гримиран с онези модерни техники, които гледа по туториалите.

Но знаете ли, че на мен би ми коствало няколко хиляди лева, ако искам да изкарам един мастър клас при средно известно мейкъп величие из Европа.
Ако си в този бранш и искаш да си добър, ти просто трябва да намираш начини да се развиваш.

Много исках да я коментирам тази тема и не за да обяснявам колко сме онеправдани, о горките гримьори.

Защото истината е, че професионалният грим като услуга все още е доста недооценен, дори някак неразбран в България. И изобщо не говоря само за финанси, а за позициониране в главата на потребителя.

Макар че и двете неща са доста свързани.
60 лева за прическа - да, разбира се. 60 лв за грим - МОЛЯ ?!?!

80% от хората първо си записват час за фризьор и едва след това започват да мислят къде и как да наместят грима. И то ако остане време и пари.
Фризьор винаги се подбира внимателно, но за гримьор рядко се придиря, все едно е някаква механична дейност, която би могла да се свърши от всекиго еднакво.

Сякаш  на гримьора не се гледа като на артист или художник, който ще рисува върху лицето ти и ще се вдъхновява от него, а като на някой, дето набързичко ще те намаже с малко сенки и спирала. И то сигурно със същите цветове, дето е мазал предния.

Ще кажете - ами и това го има. Затова нека продължим.


Добър и лош гримьор. Как да ги познаем?

Знаете ли, за мен грима наистина е изкуство. И сила. И слабост.

Но изкуството има една доста особена черта - то е субективно. Красотата е в очите на гледащия.

Кой би могъл да определи дали един гримьор е добър или лош? Кой би могъл да определи дали едно произведение е шедьовър или пълен боклук? Ами мисля, че е ясно кой.
Погледнете в огледалото.

Разбира се, никой не е длъжен да разбира от грим, но ако искате да познаете добрият сред гримьорите, на първо място трябва да го потърсите. Ако не познавате гримьорското изкуство, то поне познавате себе си.
И вече написах веднъж ... отворете портфолиото на човека, грабват ли ви моделите му? Виждате ли красота по вашите си критерии ...
Потърсете и чуждо мнение, вижте работата и на други професионалисти, сравнете, мислете и изберете.

Съвет - ако няма къде да видите работата му, просто потърсете друг

Не се оставяйте цената да е единственото, което да ви води. Нито пък MAC.
Не се оставяйте и само на "славата". Това, че някой професионалист е известен по някаква причина (защото е участвал в-еди-кое-си-риалити или е гримирал еди-коя-си-певица или навремето-е-бил-голямата-работа), не означава, че задължително ще срещнете критериите си за естетика или пък, че няма да ги срещнете или пък, че все още е голяма работа и т.н.

Просто аз съм от този тип хора, които винаги, винаги проучват старателно, преди да се доверят на професионалист. И това е моят съвет и към вас.

Няма да отричам, че има критерии, по които хората с по-дълбоки познания в грима биха имали мнение (то всъщност мнението си е като ... всеки си го има) - да, този става и не, този не става. Макар че ако очната линия е като от кардиограма и да нямате познания, редно е да се впечатлите смятам.

Но ми се е случвало и друго - клиент да ме кара да правя неща в силен разрез с моите разбирания за "добро изпълнение" и да твърди, че да, точно това е което му харесва.
Въпрос на вкус, ако щете и на манталитет - има хора, които си остават фенове на сините сенки за сините очи за вечни времена и точка по въпроса. 
И няма нищо лошо, щом това е, което ще ги накара да се чувстват добре в кожата си.

Има и хора, които се възхищават на това, което за мен е тотал щета и отричат напълно другото - което в моите очи е правилното и красивото.

Но има две неща, които правят един гримьор лош - работата с опасни за здравето продукти (споменатите вече по-горе китайски реплики, които са пълни с един Бог знае какво и са потенциални причинители на тежки реакции) и неглижиране на хигиенизирането на козметиката и инструментите си.
Най-лошото е, че изобщо не е и толкова лесно да се ориентирате, защото ако има вероятност да обърнете внимание, че ви гримират с мръсни гъби и четки, то разпознаването на фалшива козметика от един поглед и без знания е на практика невъзможно.

Всъщност всичко опира до съвест, дори не до опит.


Изкуствени мигли. За и Против.

"чудя се дали да сложим и мигли"
Моето мнение е, че изкуствените мигли променят много финиша на грима и окото. Разбира се, това би могло да се случи и в положителен и в отрицателен смисъл в зависимост от подбора на самите мигли.
Странно, но едни хубави мигли могат да направят един зле направен грим да изглежда близо до добре.
С една дума аз съм фен на миглите, слагам и на себе си, когато се гримирам и съм винаги ЗА.

"колко ще издържат"
по принцип гримьорите поставят мигли, които да бъдат носени за съответния повод и махнати преди да си легнете. Т.е. очакванията да ходите с тях 2 седмици не са реалистични.
Лепилото е нормално, козметично лепило за мигли, а не това, с което се лепят 3Д, 5Д и т.н. мигли.
Има салони, където лепят обикновени изкуствени мигли с някакви дълготрайни лепила, но това, което лично аз съм виждала не е изглеждало добре.

"има ли опасност да се отлепят по средата на вечерта"
разбира се, че има.
Но с общи усилия можем да я сведем до минимум.
Най-устойчиви на отлепване са миглите, които се лепят на по-малки снопчета, защото не седят под такова напрежение на клепача, както миглите на цяла лента. С качествено лепило и внимателно отношение може и да си походите няколко дни с тях (което да не се счита за препоръка; споделям от гледна точка на издръжливост).

Целите мигли за сметка на това изглеждат по-драматично и красиво на клепача и лично аз визуално ги харесвам повече. Но шанса да не се отлепи някоя ъгълче по някое време не е твърде голям, особено, ако вечерта е бурна.

Освен това е много важно, когато се лепят, клепача да е абсолютно сух. Защото, ако има влага и окото е раздразнено, няма да залепнат добре и ще се разлепят много бързо.

Другото важно е да не ги пипате, почесвате и да опитате да пазите очите максимално сухи.


Колко време отнема направата на един грим?

Прави ми впечатление, че тук също царуват митове и легенди.
Често чувам : искам да запазя два часа за грим, един в 9 и един в 9.30ч.

По подразбиране явно половин час. Само дето не е.

Това не е механизиран процес с програмирани начало и край за всеки клиент или пък за всеки гримьор.
Винаги трябва да питате, защото няма закон за продължителност и всеки работи според възможностите и разбиранията си.

Освен това има грим и грим. Има гримьор и гримьор. Има грим за 30 минути, грим за час и 30 минути, грим за 2 часа и 30 минути. 
Един и същи грим направен за различно време, ще изглежда по различен начин -  в зависимост колко е изпипан.

Красотата на грима е в детайлите. А детайлите са фини и отнемат време. Поне на мен ми отнемат, може би защото все ми се вижда, че и по-добре може да е и ми е трудно да остана доволна. Така че аз съм си от бавните.

Отделно от това предпочитам да предвиждам повече време едно, че обичам да работя без да бързам, но и защото ако се наложат корекции накрая, това допълнително ще удължи процеса.
Ако по време на грима изникнат проблеми, сълзящи очи, силно мигащи дами, това също е време.


Фризьор+гримьор at the same time 

Сериозно - това е по-кофти и от ходенето на адрес. 

Дори без човек да е професионалист, трябва да му е ясно, че да се гримира добре една постоянно клатеща се наляво-надясно, напред-назад глава е висш пилотаж в невъзможното.
Но дори и прическата ви да е кротко сплетена плитка, височината, от която се нуждае всеки е различна - фризьора иска да сте на по-ниско, а гримьора на по-високо.

Освен това е изключително неприятно, защото и фризьора и гримьора спират и се чакат в определени моменти, което внася още повече напрежение, всеки бърза, сгъва се или се вдига на пръсти и изобщо... ако не сте изтъкнато селебрити без капка свободно време, по-добре забравете този вариант, ако изобщо намерите желаещи да си го причинят. 


Физиологични особености или защо не може "всичко на всеки"

То не че не може всичко на всеки, ама нали идеята е да изглежда естетично.

Сигурно сте чували да се говори за "паднал клепач". Това е едно сериозно предизвикателство в гримирането - първо да се докара да изглежда добре и второ да се направи така, че да не се пренасят и размазват продуктите там, където се получават допир между гънките на клепача.

Разбира се, има различна степен на "падналост", има разни гънки, чупки и вдлъбнатини по очите, които изискват по-специални техники.
Има особености, които се случват с напредване на възрастта, има и такива, които са физиологично обусловени.

Кожата на клепача също има огромно значение - има такива с доста кожа, които не са паднали, но са на гънки, доста меки и специфични за гримиране.
Има клепачи с по-набраздена кожа, които не изглеждат добре с всички текстури (моите са точно такива, а в допълнение си имам и гънки и вдлъбнатини във външните краища на очите).

Има и много малки очи или пък много големи. По-хлътнали, по-раздалечени, по-събрани и т.н.

Така че вездесъщата очна линия например изобщо не е константа - при някои трябва да е без опашка, при други да е мнооого тънка, а при трети направо трябва да липсва. И не само заради опасност от евентуално размазване, а защото просто няма да изглежда добре.

Същото се отнася и за брокати, кът крийз-и, прекалено тъмни цветове и ред други неща.


Искрено и лично с гримьора

Искам да ви кажа, че обратната връзка с професионалистите, на които се доверявате е от първостепенно значение не само за крайните резултати, а и спомагане на развитието им.

Откровена, искрена обратна връзка.

Аз обичам често да търся информация за това, как се е чувствала дамата с грима по време на събитието, издържал ли е достатъчно, възприела ли се е и така нататък.

И ще ви дам един съвет и тук - винаги бъдете откровени. Не груби, но откровени. Защото съм изпадала в безкрайно тъпи ситуации, когато в отговор дамата ме увери, че всичко е било страхотно, а после да се случи така, че да разбера/прочета/чуя как й се били събрали сенките или пък не й харесало червилото или пък не й издържал фон дьо тен-а и прочее.

С куртоазия не правите услуга на никого, а още повече щом този човек ви е попитал, значи мнението ви е важно за него. Ако споделите какво не е било наред, ще му помогнете да се предпази от същите грешки за в бъдеще, да разбере, че този или онзи продукт не става или поне не става за вашият тип кожа.

Освен това никога не генерализирайте и не лепете етикети с лека ръка. Това, че сте отишли на гримьор, който ви е направил розов грим и не ви е допаднал, не значи, че не може да ви направи тъмен грим, с който да се харесате страшно много.

Правете разлика между лошо изпълнен грим и добре направен, но с който не сте се харесали/възприели.

Или пък ако някой от продуктите, които той е подбрал за вас не е сработил добре, това не значи непременно, че е лош професионалист. Напълно е възможна грешка в преценката или пък хубав продукт, който обаче не е окей за вас.

Така че подхождайте с разбиране и откровеност - ако сте били доволни и ако не сте.
И в двата случая сте безкрайно полезни - в единия, защото давате стимул на човека да продължава напред и правите деня му, а в другия, защото му помагате да става по-добър в това, което прави.

Аз лично съм прекратявала ползването на не един продукт, когато съм усещала, че може да "постави в опасност" крайният резултат. Пък ако ще не Мак, ами златоМак да е.

И страшно благодаря на всичките ми мили клиентки, които са се връщали, споделяли са кое не е било окей, сядали са на стола и са казвали "дай тоя път да пробваме друго и да видим как ще е". Обичам ви много ❤❤❤

И знаете ли, може би тук е и мястото да благодаря и на всички, които ме подкрепиха в това трънливо начинание назад във времето - приятелките ми, които търпеливо и безропотно се оставяха да им ровя из очите и да ги навиквам нервно месеци наред, а към днешна дата все не остава ред за тях, семейството ми, което застана плътно зад мен, страхотните ми колежки, с които се подкрепяме кой как може до ден днешен и разбира се - отново на красивите ми клиентки, които въобще не знам защо идват, като и без това са си прекрасни 😂 (a пък ако съм ви окепазявала някога ... простете!🙏💋😏)
__________________________________________

Е, мили Дами и Господа, нямам сили да пиша повече и изпращам най-специален поздрав до всеки един от вас, който е успял да стигне от началото до края (ама без да прескача 😁).
Радвам се, че ще имам една такава статия тук, защото се случи така, че гримът се превърна в една изключително важна част от мен и животът ми. И го обичам. Ама наистина.

Целувки :*
__________________________________________

  • Share:

You Might Also Like

8 коментара

  1. Много благодаря за интересната статия. Прочетох я цялата, дори на места по два пъти. За първи път чета нещо толкова интересно и увлекателно за професията гримьор.Много благодаря и с удоволствие чета и другите неща които пишете тук.Желая ви хубав ден и успех. Жени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жени, здравей, страшно се радвам, че ти е било интересно! Подобни коментари ми дават сила и стимул да продължа да се грижа за този блог, аз също ти благодаря!!
      Поздрави и прегръдки :)))

      Изтриване
  2. Не знаех как по друг начин да го публикувам, само с анонимен успях за което се извинявам. Жени

    ОтговорИзтриване
  3. Много точно казано.Сега, ако кажеш и кога намери време да го напишеш всииииичко това :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. месеци, скъпа, месеци наред ;)))) костваше ми огромен труд цялото това нещо, но някак си отдъхнах като натиснах Публикувай :)
      Струваше си! Радвам се, че и все някой е решил да го прочете де :D :D :D :)))))))))

      Изтриване
  4. А случвало ли ти се е клиентка да си донесе нейна палитра със сенки(naked, huda, the Balm...) и да иска да бъде гримирана с нея? За да знае един вид какво би могла да свърши палитрата на лицето й. Как би реагирала :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, никога :) случва се често да си носят предпочитано червило, а една-две дами си бяха взели любимия фон дьо тен или пък са ме питали имам ли конкретна палитра, за която са чели и искат да им направя грим с нея, но със сенки не са пристигали все още :)
      Но пък съм получавала въпрос дали трябва да си носят техните гримове, за да ги гримирам с тях :))
      А как бих реагирала, с радост им слагам любимите неща и съм много по-спокойна, че резултатът ще е по вкуса им. Ако счета, че нещо не е добра идея, им казвам защо или пък предлагам аналогичен вариант - като цяло гледам да се съобразявам максимално с желанията на клиента, все пак е цяло щастие да знае с точност какво иска :))

      Изтриване

Ще се радвам, ако пожелаете да споделите Вашето мнение с мен !!! :)